joeps travel.reismee.nl

KL - Petronas Towers

Na de stort bui, wat een waterval, klaarde het op en trok het zowaar een beetje open, richting de Petronas Towers gegaan om daar de zonsondergang en de towers in het donker te zien. Ik kan niet anders zeggen dat ze het vakkundig hebben uitgelicht. En waar genot om te zien waarbij het gebouw nog machtiger overkomt.

Het is niet gelukt om van te voren een kaartje te reserveren dus betijds op en met de metro richting de towers. Gelukkig hoef ik maar een half uurtje te wachten voordat de rondleiding begint. De torens zijn opgeleverd in 1998 en voor 6 jaren lang was dit de hoogste toren ter wereld met een hoogte van 452 meter. De architect van deze 88 verdieping tellende gebouw is de Argentijnse architect César Pelli.
Na een korte safety instructie film is de eerste stop de skybridge op de 41ste verdieping op 170 meter boven de grond. Ook hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Tevens heb je een mooi uitzicht op het dak van de entree en achteruitgang met het park. Je kan zien dat tijdens het ontwerp deze aspecten niet onderbelicht zijn geweest en mee ontworpen in het geheel. Het park is later ontworpen en door een andere architect. Deze Braziliaanse architect heeft goed gekeken naar de vormgeving van het gebouw.
Na even rondgelopen te hebben, en genoten van het uitzicht is het tijd om verder te gaan naar de 86ste verdieping op 370 meter vanaf de grond. Hier is het uitzicht helemaal super. En geeft goed zicht op de mast van de naast gelegen toren. De mast is 63 meter hoog en wordt benoemd als de Star of Islam, en doet denken aan een minaret van een moskee. Zelf zie ik dat er niet in terug.
Op een gegeven moment wordt de kleur van de groep omgeroepen en is het tijd om weer naar beneden te gaan.

Éénmaal weer buiten eerst een bakje koffie gehaald om daarna de metro te pakken richting de Masjid Negara, een van de grotere moskeeën in Maleisië, die plaats biedt aan 15.000 gelovigen. De moskee is gebaseerd op Mecca's Masjid al-Haram. Het heeft een schitterende gebedsruimte. Rustig en vredig zonder al te veel poespas.

Een klein stukje verder ligt de Islamic Arts Museum. Ook een mooi gebouw, met veel glas en prachtig gedecoreerde koepels
Dit museum heeft een grote collectie oude korans en manuscripten. De een rijkelijker bewerkt dan de andere. Op de derde verdieping bevinden zich maquettes van de belangrijkste moskeeën in de wereld, inclusief die van Mecca de Masjid al-Haram de meest belangrijke moskee in de wereld. Maar ook moskeeën uit Iran die ik reeds met eigen ogen heb kunnen bewonderen. En bij voorbeeld uit China waar je goed kan zien dat het uit China komt vanwege de architectuur. En uit andere werelddelen.
Op andere verdiepingen kan je sierraden, wapens, kleding, kostuums en potten en glaswerk bekijken.
In een hoek was er een foto tentoonstelling over schade die afgelopen jaren was aangericht door oorlog of terroristen aan moslims historische gebouwen, zonder daar een waarde oordeel of de schuldige hiervan aan te wijzen. En als je die foto's zo bekijkt is het zo zonden dat het gebeurd is en dat het ook niet tegengehouden is. Zo groot verlies voor de gehele wereld aan deze rijke historie. Dat is ook niet meer terug te halen. Restauratie of herstellen blijf je altijd zien. Zeer jammer.

Hierna rustig terug gelopen via het park naar de metro toe om weer rustig naar het hotel te gaan. Inmiddels is er een donkere lucht binnen gedreven en begint het ook te regenen.

---
Het is inmiddels de laatste vrijdag in Kuala Lumpur en begin de dag rustig aan. Via de metro en trein richting Batu Caves. Dit moet volgens de LP één van de meest iconische sights zijn aan de heilige Hindu Shrines in de kalkzandsteen grotten. Bij de temple cave, staat een 42,7 meter hoog beeld van de Hindu god Lord Murugan. Dit beeld is inderdaad indrukwekkend. Via een steile trap ga je richting de grotten. Na de eerste trap kan je naar links. Je komt dan uit bij de Dark Caves. Dit is een beschermd gebied van de vleermuizen en andere insecten die van de poep van de vleermuizen leven. Er worden rondleidingen gegeven en besluit aan te sluiten. Tijdens de rondleidingen wordt er uitgelegd wat voor dieren in de grot leven. Naast twee verschillende soorten vleermuizen leven er verschillende soorten insecten, slangen en vogels. Ook zijn er een paar insecten die uniek zijn in de wereld die hier leven. Zoals een kleine spinsoort en een soort worm/rups achtige.
Uiteraard zie je ook moeder natuur aan de gang stalagtieten en stalagmieten. Ook vindt je hier mooie doorkijkjes naar buiten toe waarbij het zonlicht de binnenste van de aarde probeert te bereiken.
Een bijzondere trip die zeker een bezoek waard is. Een aanrader.

Via een tweede stel stijlen trappen kom je bij de tempels van het hindoeïsme. Op dit moment wordt er verbouwd en er is weinig te zien of te beleven. En daal snel weer af.
Op naar de laatste grot, de Ramayana grot. In deze grot wordt het verhaal verteld over Ramayana. Leuk gedocoreerde en kleurrijk beschilderde beelden die het verhaal uit leggen.

Met de trein terug richting het grote station om hierna de metro te pakken richting de wijk waar het hotel ligt. Ik haal een bakje koffie om daarna al slingerend via diverse straatjes terug te lopen richting hotel om mij tas te pakken voor mij reis naar Indonesië.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!